BCDR na gostovanju u Đakovu s projektom- “Priča o školskoj torbi”

U Centru za kulturu Đakovo, Braniteljski centar za društveni razvoj (BCDR) održao je projekciju  domoljubnog dokumentarnog filma “14 prepreka”, autora Srećka Karića na kojoj su prisustvovali učenici srednje ekonomske škole Braće Radić Đakovo, profesori, braniteljske udruge i ostali uzvanici. Nakon filma, hrvatski branitelj Srećko Karić, održao je predavanje prilagođeno mladima o snazi otpornosti gdje ih je educirao kako se elementi iz Domovinskog rata   mogu upotrijebiti u svojim budućim profesijama, posebno ako se misle baviti kulturom i umjetnosti. Maknuo se od klasičnog pripovijedanja Domovinskog rata gdje je naglasak na ratnoj traumi, nego naprotiv, govorio je o alatima koji su univerzalni, kako se lakše nositi sa problemima u sadašnjosti te kako Domovinski rat iskoristiti i moralno te materijalno naplatiti kroz buduće generacije.

Ovaj novi moderni diskurs prijeko je potreban kako bi se revitalizirali temelji stvaranja Hrvatske i naglasile dobre stvari. Mladi gotovo ništa ne znaju o novijoj hrvatskoj povijesti jer je u školama zapostavljen taj dio a natovariti ih sa još informacija koje nisu  lako pamtljive i revolucionarne, rezultati nisu mogući. Ovim novim pristupom  braniteljska udruga na čelu sa Đurom Knezičićem, umirovljenim pripadnikom 3. GBR i Srećkom Karićem, umirovljenim pripadnikom 1. GBR, mijenjaju pravac tumačenja, prepričavanja i učenja o Domovinskom ratu te da je jedna era rekonstrukcija rata završila. Mladi jednostavno nisu zainteresirani jer je pristup zaostao, stoga su kroz umjetnost i kulturu pronašli novi zanimljiv način i tako krenuli sa svojim projektima kroz osnovne i srednje škole.

“Želja nam je bila povezati se sa školama i fakultetima te uz stručnjake na tim područjima osmisliti zajednički proizvod. Upravo se to i dogodilo sa projektom “Priča o školskoj torbi”, koja je ušla u kurikulum mnogih hrvatskih škola. Radi se o programu koji uključuje film, predavanja, putovanja i prigodnu kazališnu predstavu u kojoj učenici nisu samo promatrači, nego i oni sami kreiraju dio programa. Projekt se sastoji od nekoliko gostovanja tijekom školske godine gdje gradimo odnos. Ne možemo očekivati da mladi dolaze k nama, nego se mi približavamo njima i trudimo se govoriti njihovim jezikom”- govore Srećko karić i Đuro Knezičić.

Natalija Siladjev, pedagog u ekonomskoj školi Braće Radić Đakovo napisala je iznimno precizan i dugoročan projekt kojeg je autorski osmislio Srećko Karić uz logističku podršku Brune Knezičića te Brune Dragoja. Sa tim projektom djeluju kroz škole gdje su dobili i finacijska sredstva od MZO-a. Svoja gostovanja bilježe i okom kamere, pa tako nastaju prilozi i kratki dokumentarci koje koriste škole i sama udruga za daljnje promicanje projekta.

“Veseli nas što smo prepoznati i što sve prolazi u najboljem redu. Čak što više, rezultati su iznad očekivanja. Puno emocija i zainteresiranosti od strane učenika i profesora. Držim da smo došli do jedne nove faze koja se da i dalje razvijati. Želja je ući u sve škole u kurikulum sa ovim programom koji nije nametljiv, nego uistinu na poseban način prikazuje noviju hrvatsku povijest. Smatram da nam je odavno trebalo nešto takvo. Rezultat je najlakše mjeriti zadovoljstvom učenika koji traže još ovakvog sadržaja na ovaj specifičan način- rekla je Natalija Siladijev.

“Umjetnik nerijetko stvara najbolja umjetnička djela na svojoj tragediji. Hrvatski narod ima specifičnu i zajedničku tragediju koja je bezvremenska i neiscrpan izvor nadahnuća koji se da pretvoriti u velika umjetnička djela !”- rekao je Srećko Karić na kraju izlaganja.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj