Na tribini Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu

Dana, 17. ožujka u područnom Uredu ministarstva hrvatskih branitelja Osijek a u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, održana je tribina pod nazivom Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu.

Tribinu je započela Marija Dujić, a vodila Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB-a. Ljiljana Alvir istaknula je da se politička retorika koju vodi Srbija i manipulira pitanjima nestalih nije promijenila kroz sve ove godine.

Na tribini su izneseni relevantni podaci vezani uz proces potrage za nestalim osobama, uloga i način
sudjelovanja relevantnih institucija u potrazi za nestalima, problemi i razlozi dugotrajnih procesa potrage i kažnjavanja počinitelja ratnih zločina. Kroz diskusiju o cjelokupnom procesu i specifičnim slučajevima
članovi obitelji su dobili širi uvid u rad institucija. Istaknuta je koordiniranost i organiziranost svih resora,
posvećenost vlade RH o rješavanju pitanja nestalih osoba kroz jačanje kapaciteta ulaganja u opremu i
uvođenje najnovijih tehnologija u laboratorij pri Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Kao problem istaknut je protek vremena, nedostatak kvalitetnih informacija, odnos Republike Srbije prema pitanju nestalih osoba i ometanje procesa kroz širenje dezinformacija radi političkih ili osobnih interesa i uznemiravanje članova obitelji koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima.
Zaključak tribine je kako je potrebno nastaviti jačanje procesa kroz kontinuirani nastavak zajedničkog
djelovanja svih uključenih resora, nastavak jačanja povjerenja i suradnja sa članovima obitelji, sprječavanje širenja štetnih dezinformacija te iznalaženje načina za pribavljanje kvalitetnih informacija osobito kada su u pitanju arhivi u Srbiji.

Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže uz Hrvatsko Podunavlje, zatim za Banovinu i nekadašnji logor Bučje.

Najveći problem je, kaže, kvalitetna i dobra informacija, a najveći dio je u Srbiji.

Na tribini u ime ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovala je Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja i njeni suradnici Dejan Marošičević i Stipo Rimac, Vesna Krivošić, ispred HCK sa suradnicima, Miroslav Dasović, ŽDO, Katarina iz Obavještajne zajednice, Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka u ime gradonačelnika Osijeka, Ružica Bisaha, Udruga Civilnih žrtava Domovinskog rata Osijek, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj