Nestali u Domovinskom ratu- Održan novi sastanak predstavnika Hrvatske i Srbije

Naša suradnja s nekoliko udruga zalaže se za pronalazak još 1816 svojih državljana nestalih tijekom Domovinskog rata koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Kako se počela mijenjati politička klima Srbije prema Hrvatskoj od kada je ušla u Schengen, znajući da moraju popraviti odnose sa Hrvatskom ako žele napredovati prema Europi, tako se konačno i počelo riješavati pitanje nestalih Hrvata koje su zarobili i pogubili Srbi tijekom Domovinskog rata.

Bilateralni sastanak još je jedan u nizu uloženih napora za razmjenom informacija s ciljem rješavanja sudbina nestalih osoba, jednim od ključnih neriješenih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Uoči 8. sjednice Skupine za nestale osobe u sklopu provedbe odredba multilateralnog mehanizma Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba pri Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, koja se održava 31. siječnja 2023. u Zagrebu, u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je sastanak članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu, predvođenog predsjednicom Povjerenstva Ivonom Paltrinieri, i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, na čelu s predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.

Bilateralni sastanak još je jedan u nizu uloženih napora za razmjenom informacija s ciljem rješavanja sudbina nestalih osoba, s obzirom na to da je pitanje nestalih osoba jedno od ključnih neriješenih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Naime, dosadašnjim tijekom procesa traženja nestalih osoba iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nisu dostavljene informacije koje bi pomogle rješavanju otvorenih pitanja odnosno zahtjeva koji su predani Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije u mandatu ove Vlade.

Obostrano je naglašena potreba otvorenog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih osoba, kao i daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje kako bi obiteljima osigurali pravo na istinu o sudbini njihovih nestalih.

Dogovoreno je da se sljedeći tematski sastanak održi tijekom ožujka ove godine, a u međuvremenu se nastavlja rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima.

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska još uvijek traga za 1816 svojih državljana nestalih tijekom Domovinskog rata.

U skladu sa značajem koje ima pitanje nestalih osoba, Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s nadležnim tijelima Republike Hrvatske nastavlja poduzimati sve napore kako bi rasvijetlili sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj