Širenje suradnje Min. branitelja sa SAD-om i Svjetskom veteranskom federacijom

Za braniteljske udruge a i ostale udruge u Hrvatskoj dobra je vijest da Ministartvo branitelja širi suradnju za SAD-om jer se tu otvaraju mnoge mogućnosti učestvovanja raznih udruga s obzirom na probleme veterana u svijetu, kako branitelja, a tako i Hrvatske vojske u mirovnim misijama koje također čeka oporavak nakon ratnih stanja. Tu udruge mogu dati veliku podršku.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, 17. kolovoza 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja primio je privremenog otpravnika poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Marka Fleminga sa suradnicima.

Posebna pozornost na sastanku posvećena je pitanju osoba nestalih u Domovinskom ratu, osobito izostanku suradnje Republike Srbije, što predstavlja ključnu prepreku napretku u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnoga pitanja. Pritom su raspravljani mogući modaliteti pomoći Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju pitanja nestalih osoba.

Nadalje, na sastanku je izraženo zadovoljstvo zbog partnerske i iznimno uspješne suradnje Ministarstva hrvatskih branitelja i Sjedinjenih Američkih Država u pronalaženju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Također, isti dan, održan je sastanak s predsjednikom Stalnog odbora za Europska pitanja Svjetske veteranske federacije, Birgerom Kjerom Hansenom, predstavnicom Danske udruge veterana, Ann-Christinom Salquist, predstavnicima Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i veterana Domovinskog rata Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo o organizaciji i pripremama za održavanje konferencije i sastanka Stalnog odbora za europska pitanja pri Svjetskoj veteranskoj federaciji, a koja će se ove godine održati u Zagrebu.

Ministar Medved je dao podršku u organizaciji ovogodišnje konferencije te naveo kako je to dobra prilika za razmjenu znanja i iskustava o aktualnim veteranskim pitanjima i prilika da Republika Hrvatska pokaže svoja iskustva u radu s veteranima i njihovim udrugama, s naglaskom na hrvatski model traženja nestalih osoba, pomoć veteranima u izazovima nošenja s posljedicama pandemije i potresa te modelima očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja i njihove rehabilitacije.

Birger Kjer Hansen zahvalio je ministru Medvedu na potpori te što je prepoznao važnost ovoga projekata.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj