Sudjelovali smo na konferenciji “Djeca rata- nečujni krik”

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Tuheljskim Toplicama održana je prva Nacionalna konferencija „Djeca rata – nečujni krik“ pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Vukovara na kojoj smo prisustvovali i mi iz BCDR-a.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata osnovana je prije 15 godina, na današnji dan, u Vukovaru. U 15 godina svog djelovanja prvenstveni cilj je bio odavanje počasti poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Kroz svoj rad često su se susretali sa mnogobrojnim problemima djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te su i danas aktivni u tom području. U cilju poboljšanja zakona kojima se reguliraju prava djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja sudjeluju u radu radnih skupina, na javnim savjetovanjima, mnogobrojnim sastancima, a sve kako bi pomogli svojoj populaciji. Iako uporni, mnogi problemi su ostali neriješeni. Kroz godine svojeg rada razvijaju razne projekte i aktivnosti psihološkog osnaživanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, što je svakako jedna od potrebnijih aktivnosti ove populacije. Udruga već nekoliko godina djeluje kao dio 9. centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj, a u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Žele da se njihov glas u društvu čuje, da budu ponos svojih roditelja i žrtve koju su oni podnijeli za našu domovinu. Upravo zbog svega navedenog danas smo se okupili na konferenciji „Djeca rata – nečujni krik“.

Konferenciju je svečano otvorila i prigodno se obratila izaslanica potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe Ivona Paltrinieri koja je pozdravila sve nazočne te čestitala udruzi 15. godišnjicu djelovanja. Također je pohvalila rad udruge i aktivnosti koje provodi te istaknula važnost održavanja ovakvih i sličnih aktivnosti kako bi se moglo čuti o problemima različitih populacija branitelja i stradalnika Domovinskog rata, razmijeniti iskustva ali i stvarati ideje za nove aktivnosti u svrhu poboljšanja kvalitete življenja navedenih skupina.

Na konferenciji su nazočni bili predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz osam županijskih Podružnica udruge, Vedran Svetličić ispred Udruge djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Velika Gorica, Đuro Knezičić i Jasna Jug kao dopredsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Tomislav Josić kao predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara i ujedno izaslanik gradonačelnika Grada Vukovara te ispred Ministarstva hrvatskih branitelja kao izaslanici potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – načelnica sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata gđa. Nevenka Benić, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe gđa. Ivona Paltrinieri, načelnica sektora za normativne i opće poslove gđa. Petra Ščukanec te djelatnik Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale osobe – ispostava Istok gosp. Dejan Marošičević.

Izlaganja su imali iz Ministarstva hrvatskih branitelja o zakonima o hrvatskim braniteljima te uspostava veteranskih centara, zatim sami organizatori sa najboljim prikazom svega što djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja osjećaju i prolaze kroz video uradak kojeg je udruga pripremila pod nazivom „Svjedočanstva djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“. Uslijedilo je izlaganje Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske te Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj