U Vukovaru identificirane četiri osobe nestale u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 18. travnja 2023. u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirane su četiri osobe nestale i smrtno stradale u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani u veljači iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara.

Riječ je o sekundarnoj grobnici, što znači da žrtve nisu usmrćene na mjestu pronalaska, a pronađena je sustavnim radom nadležnih institucija koje koordinira Ministarstvo hrvatskih branitelja kao glavno provedbeno tijelo u tom procesu.

Sve četiri osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991., prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija, tri s područja Vukovara i jedna iz Berka, a među identificiranima je i hrvatski branitelj Ilija Krivić, nasilno odveden 18. rujna 1991. sa Sajmišta u Vukovaru.

Osobitu težinu predstavlja činjenica kako se u dva slučaja radi o višestrukim stradanjima. Tako su u prethodnom razdoblju identificirani posmrtni ostaci sina jedne od danas identificiranih žrtava, a u drugom slučaju prethodno su identificirani posmrtni ostaci majke.

Preliminarna obrada posmrtnih ostataka obavljena je u vukovarskoj bolnici, a DNA analiza na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ravnatelj vukovarske bolnice dr. Anto Blažanović kazao je kako se u ovim trenucima obiteljima koje su identificirale svoje bližnje miješaju osjećaji tuge zbog dugog čekanja i radosti zbog konačnog pronalaska njihovih posmrtnih ostataka. I on je istaknuo važnost međusobnog povjerenja svih uključenih u traganje za nestalim osobama, poručivši da će i nadalje predano sudjelovati u tom procesu dok se ne pronađe i posljednja osoba s popisa nestalih.

U ime Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku obratio se prof. Milovan Kubat, koji je u tom procesu od prvog dana traganja za nestalim osobama te je istaknuo da, unatoč svim poteškoćama, predano rade, a rezultati su vidljivi i u ovoj identifikaciji.

U mandatu ministra Medveda, od 2016. godine proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu intenzivirao se i ojačao u svim segmentima, posebno u pogledu institucionalnog pristupa i osnažene međuresorne suradnje, kao i kroz partnerstvo s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih osoba.

Tako su u proteklih sedam godina provedena terenska istraživanja na 362 lokacije i pretražena površina od oko 890 tisuća četvornih metara, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 168 osoba, a u tom razdoblju sveukupno je identificirano 248 osoba, hrvatskih branitelja i civila.

Uvažavajući razmjere stradanja, posebna pozornost posvećena je pronalasku nestalih i smrtno stradalih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije, gdje se traži najveći broj osoba nestalih u Domovinskom ratu. Na tom području od 2016. godine pretraženo je 126 lokacija i više od 515 tisuća četvornih metara, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 39 osoba.

Sve tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, i to: kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su zasad ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 10 osoba, među kojima i ove četiri danas identificirane žrtve, a identifikacija preostalih posmrtnih ostataka iz te masovne grobnice uslijedit će nakon što se dobiju DNA nalazi.

Uz Šarviz Dolu, gdje se i nadalje provodi istraživanja terena, na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banovine.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1812 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 509, od kojih je 379 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj