Uspješno su privedena kraju stručna usavršavanja u sklopu projekta Zajedno smo jači

Veliko nam je zadovoljstvo čestitati našim vrijednim djelatnicama na uspješnom polaganju programa stručnog osposobljavanja za Financijsko računovodstvenog menadžera i Specijalista za digitalni marketing i društvene mreže na Veleučilištu Experta. Njihova predanost, marljivost i posvećenost doprinijeli su ovom izvanrednom uspjehu. Stručna usavršavanja su dio aktivnosti u sklopu projekta Zajedno smo jači, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Vaša odluka da uložite vrijeme i napor kako biste unaprijedili svoje znanje i vještine, te samim time pridonijele jačanju kapaciteta OCD-a za koje radite, svjedoči o vašoj želji za osobnim i profesionalnim rastom. Položeni programi stručnog osposobljavanja na Veleučilištu Experta svjedoče o vašoj predanosti i izvrsnosti u vašem području rada.

Također, željeli bismo se zahvaliti Veleučilištu Experta na izvrsno odrađenim predavanjima i podršci koju su pružili tijekom vašeg osposobljavanja. Njihova stručnost, profesionalnost i angažman u stvaranju kvalitetnog obrazovnog programa svakako su doprinijeli vašem uspjehu.

Čestitamo vam još jednom na vašem postignuću i želimo vam mnogo uspjeha u daljnjem radu. Vaša stručna osposobljenost pružit će vam nove prilike i omogućiti vam da nastavite oblikovati i pozitivno utjecati na živote ljudi u vašoj zajednici.

Hvala vam na vašem predanom radu i želji da se kontinuirano usavršavate. Vaša stručnost, motivacija i entuzijazam neka budu izvor inspiracije drugima.

Bili smo na završnoj konferenciji EU projekta “Za život u zajednici”

U društvu korisnika, partnera, suradnika, stručnjaka u području pružanja psiholoških, socijalnih i zdravstvenih usluga te predstavnika organizacija civilnog društva koji rade s osobama s invaliditetom i starijim osobama, u prostorijama udruge u Zagrebu , 25. 4. 2023. održana je završna konferencija EU projekta „Za život u zajednici“.


U svečanoj i prijateljskoj atmosferi obilježen je još jedan uspješno okončani projekt te su predstavljeni rezultati projekta na kojem su pružane izvaninstitucionalne socijalne usluge, javnost senzibilizirana za probleme starijih i osoba s invaliditetom i na kojem su razvijani stručni kapaciteti za pružanje izvaninstitucionalnih usluga za ovu osjetljivu skupinu u društvu. Prisutnim sudionicima specijalizirane edukacije za stručnjake, koja je održana za vrijeme trajanja projekta, podijeljeni su certifikati.
Skup je, isto tako, bio prilika za povezivanje dionika koji pružaju usluge u zajednici i dogovaranje konkretnih budućih suradnji, kako bi se osigurale i proširile kvalitetne usluge u zajednici za starije i osobe s invaliditetom, olakšale obaveze članovima obitelji, njihovim neformalnim njegovateljima, a našim starijim članovima društva i osobama s invaliditetom omogućilo da žive što samostalnije, kvalitetnije i aktivnije u poznatom okruženju, u zajednici kojoj pripadaju i u kojoj ispunjavaju svoje potrebe i ostvaruju svoja prava kao i svi drugi građani.


EU projekt „Za život u zajednici provodi Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ u partnerstvu s Gradom Zagrebom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.341.984 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Domoljubni sadržaj

Ne treba posebno dokazivati koliko je pjesma na emotivnom i domoljubnom planu kao umjetnost djelatno sudjelovala u obrani domovine tijekom Domovinskog rata i koliko je značila našim dragim braniteljima. Od Thompsonovih „Čavoglava“ do kultne pjesme „Moja domovina“, svaka je od njih na svoj poseban način, bilo da se radi o buđenju silne motivacije, ili potrebitoj proizvodnji zajedništva i pozitivnih emocija, dala svoj doprinos istom cilju, a to je sloboda Hrvatske i hrvatskog naroda. Dakle, netočna je tvrdnja je je Hrvatsku branila „mala grupa hrabrih ljudi“, kako nam to imputira predsjednik Milanović. Hrvatsku su sa svim emocijama branili svi oni koji domovinu nose u srcu bili oni branitelji na prvoj crti ili u iseljeništvu, bili oni pjesnici, pjevači, filmski umjetnici ili kazališni glumci. Bez tog domoljubnog zajedništva 4 milijuna Hrvata u Hrvatskoj i isto toliko Hrvata u iseljeništvu, nikada ne bi obranili i stvorili slobodnu i prosperitetnu Hrvatsku kakvu gledamo danas i to je jedina istina i činjenica. Domoljubna pjesma u Domovinskom ratu odigrala je maestralnu ulogu u buđenju emocija i stvaranju domoljubnog  zajedništva i ozračja, no danas svjedočimo da je ta domoljubna umjetnost pala na margine i potpuno je zapostavljena, a često puta je i zabranjena perfidnim medijskim manipulacijama te se prikazuje kao neka umjetnička sramota.

Dakako, sve je počelo brutalno ciljanim projektom „detuđmanizacije“ 2000. godine i razbijanjem braniteljskog korpusa na tisuću neprepoznatljivi udruga, a branitelji su kolektivno pribijeni na stup srama Haškog sudovanja. Godine 2007. pjesma „Kroacijo iz duše te ljubim“  otela se toj antihrvatskoj propagandi i to je ujedno posljednja domoljubna pjesma koja je opravdano postala mega hit. Marko Perković Thompson kao branitelj s prve crte, čija je umjetnost protkana izrazitim domoljubnim elementima praktično je zabranjen u svim značajnijim medijima i maksimalno mu je otežan umjetnički život onemogućavanjem održavanja  koncerata u poznatim javnim prostorima. Proglašen je umjetničkom personom non grata, samo zbog toga što je širio pozitivne emocije i promovirao domoljubno zajedništvo hrvatske mladosti i nacije. Ubijanje domoljubne pjesme, recept je iz antihrvatske kuhinje, a on je jednostavan. Ubijanjem domoljubne pjesme ubit će se i domoljublje, jer domoljublje bez domoljubnih sadržaja kao što su stih i pjesma ne može opstati i mora umrijeti. Treba li posebno dokazivati da su stih i pjesma najbitniji domoljubni sadržaji bez kojih nema domoljublja u svojoj punini? Sjetimo se dočeka naših srebrnih i brončanih „Vatrenih“ zlatnog sjaja i one veličanstvene atmosfere prigodom njihovog dočeka i tu leži odgovori na sva pitanja. Protivnicima domoljubnih pjesama, potpuno je jasno da su emocije koje proizvodi pjesma sastavni dio političke utakmice, jer bez emocija politika postaje isprazni pragmatizam. Moderni suverenizam koji se danas propagira u hrvatskoj javnosti u svojoj sastavnici mora imati domoljublje ispunjeno domoljubnim sadržajima, a tu je njegovanje i poticanje na stvaranje domoljubnih pjesma apsolutno na vrlo visokom mjestu. Potrebno je motivirati nove naraštaje umjetnike i pružiti im prigodu da pjesmom u javnom prostoru izraze svoju ljubav prema domovini, jer ništa od toga plemenitije i iskrenije ne postoji.

Predsjednik udruge BCDR Đuro Knezičić

Ipak, kako ne bi bilo sve crno, pokazuju se neki znaci pozitivnih pomaka glede ove teme. Naime nakon što je pjesma „Imamo Hrvatsku“ kao himna predsjedniku Tuđmanu pune 23 godine čamila  u ladici, a nuđena je kao umjetničko djelo svim vladama Republike Hrvatske, konačno je ugledala svjetlo dana i javnosti baš za mandata Vlade Andreja Plenkovića o stoljetnici rođenja našeg istinskog velikana dr. Franje Tuđmana.  Isto se dogodilo i s velikom pjesmom posvećenoj Gojku Šušku o 25. obljetnici njegove smrti kada je u veličanstvenoj interpretaciji pokojnog Vinka Coce prvi puta premjerno izvedena na svečanoj komemoraciji u dvorani Vatroslav Lisinski uz izravan prijenos na HTV-u. O obljetnici rođenja blaženog kardinala Alojzija Stepinca u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ mogli smo čuti pjesmu „Stepinčeva stijena-santo subito“. Sve je to pozitivno i pohvalno, no čini se da ostaje samo prigodničarskog karaktera. Postavlja se pitanje, zašto u dodijeli Porina ne postoji kategorija domoljubna pjesma?

S grupom branitelja i domoljuba iz braniteljske udruge BCDR – Braniteljski centar društvenog razvoja, relevantno smo otvorili ovu temu, s ciljem da se u domoljubni život vrati „Festival domoljubne pjesme“ i da se na taj način na stvaralaštvo motiviraju pjesnici i skladatelji. Postavlja se pitanje, je li nam doista potreban rat za iskazivanje domoljublja, ili se domoljublje može njegovati i danas kada živimo u miru. „Festival domoljubne pjesme“, zamišljen je kao spoj i retrospektiva najljepših domoljubnih pjesama iz rata i novih domoljubnih skladbi današnjice. BCDR se opravdano nada dobiti potporu ovoj plemenitoj ideji, a kao dokaz da na tome rade s punim srcem i razumijevanjem ove tematike, donose nam svoj najnoviji projekt, pjesmu „Pusti majko svoga sina“!

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Izvještaj o volontiranju u infocentru i radu s korisnicima na terenu za travanj.

U ovom izvještaju dajemo pregled aktivnosti volontera u infocentru i radu s korisnicima na terenu za mjesec travanj.

U infocentru, volonteri su obavljali sljedeće aktivnosti:

  • Pružanje informacija korisnicima o dostupnim uslugama i programima
  • Telefonsko i osobno savjetovanje korisnika
  • Priprema materijala za informiranje korisnika
  • Održavanje reda i čistoće u infocentru

Tijekom travnja su ukupno odvolontirali 161 sat u infocentru.

Na terenu, volonteri su pružali psihosocijalnu podršku korisnicima na sljedeći način:

  • Posjete domovima korisnika i pružanje emocionalne podrške
  • Suradnja s drugim institucijama i organizacijama u zajednici radi pružanja podrške korisnicima
  • Praćenje napretka korisnika i prikupljanje povratnih informacija

Tijekom travnja su ukupno odvolontirali 240 sati rada s korisnicima na terenu.

U ovom razdoblju, volonteri su postigli sljedeće:

  • Pružili su podršku velikom broju korisnika i pomogli im u prevladavanju različitih izazova.
  • Ostvarili su uspješnu suradnju s drugim organizacijama u zajednici.
  • Doprinijeli su poboljšanju kvalitete života korisnika kroz pružanje psihosocijalne podrške.

Najveći izazov s kojim su se suočili je povećan broj korisnika koji traže podršku, što je zahtijevalo dodatne napore i organizaciju.

Volonteri su tijekom travnjaa pružili značajnu psihosocijalnu podršku korisnicima, odvolontiravši ukupno 161 sat u infocentru i 240 sata na terenu. Njihovi napori su rezultirali pozitivnim ishodima za korisnike i poboljšanjem kvalitete njihovog života. Zahvaljujemo svim volonterima na njihovom predanom radu i kontinuiranom doprinosu zajednici.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Održan je XV. sastanak projektnog tima

Dana 15.05.2023. godine, održan je XV. sastanak projektnog tima na projektu “Zajedno smo jači” u prostoru Vukovarskih majki, Trg hrvatskih branitelja 1, Vukovar.

Dnevni red je bio sljedeći:

  • Otvaranje sastanka i utvrđivanje prisutnih
  • Utvrđivanje završetka svih projektnih aktivnosti
  • Podjela zahvalnica volonterima i suradnicima na projektu
  • Razno

Sastanku su prisustvovale odgovorne osobe udruga partnera i suradnika na projektu, te svi volonteri i druge osobe koje su direktno i indirektno sudjelovale u provedbi projekta.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Poziv na XV. sastanak projektnog tima

Ovim putem sazivamo XV. sastanak projektnog tima na projektu “Zajedno smo jači” koji će se održati dana 15.05.2023. godine s početkom u 13 sati u prostoru Vukovarskih majki, Trg hrvatskih branitelja 1, Vukovar.

Prijedlog dnevnog reda je sljedeći:

  • Otvaranje sastanka i utvrđivanje prisutnih
  • Utvrđivanje završetka svih projektnih aktivnosti
  • Podjela zahvalnica volonterima i suradnicima na projektu
  • Razno

Na sastanak se pozivaju predstanici sljedećih udruga: Braniteljski centar za društveni razvoj Vukovarske majke Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije.

S poštovanjem, Đuro Knezičić, Predsjednik

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Predstavljanje pjesme naše udruge

Pjesma “Pusti majko svoga sina” u izvedbi Blanke Došen i Srećka Karića, nastala je kao dio projekta “Priča o školskoj torbi”, zahvaljujući pedagoginji i voditeljici projekta Nataliji Silađev a nositelj projekta je Ekonomska škola “Braća Radić” iz Đakova u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja dok je naša BCDR udruga idejni začetnik. Autor cijelog projekta je član udruge Srećko Karić, umirovljeni hrvatski branitelj zajedno s predsjednikom udruge Đurom Knezičićem. Premijerno ju prikazujemo na našoj stranici 28. travnja 2023. godine.

Kroz kreativna predavanja i radionice ulaskom u školski kurikulum, želimo potaknuti nove generacije da pronađu inspiraciju u hrvatskoj povijesti, osobito u Domovinskom ratu te kroz neki oblik umjetnosti (glumu, ples, pisanje, slikanje, poeziju i drugo) izraze svoju emociju i talente koji bi im pomogli u njihovim budućim profesijama. Projekt promiče odgoj temeljen na humanosti, socijalnom senzibilitetu, kulturi oprosta te razvijanju i jačanju otpornosti na krizne situacije kod učenika, a potiče aktivno uključivanje u kulturni i društveni život zajednice. Ujedno, ovih dana se na osobit način prisjećamo “Operacije Bljesak” od 1.-4. svibnja.

Ljetovalo se na Pašmanu u jednom samostanu gdje je bio program za branitelje i mlade koji je predvodio pater Ike Mandurić. Tamo se između ostaloga govorilo o ratnim putevima koje su prošli branitelji, sudionici susreta. Vjekoslav Režić, jedan od sudionika programa, inspiriran svjedočenjem Srećka Karića, napisao je ratnu poeziju i posvetio upravo Srećku i svim hrvatskim braniteljima. Kako se Srećko amaterski bavi glazbom, poezija mu se svidjela i snimio je demo snimak te tekst prilagodio pjesmi i otpjevao.

“Dok sam skladao pjesmu, u glavi mi je bila pjesma “Moja Domovina”, jedna od najljepših hrvatskih domoljubnih skladbi. Danas, domoljubnih pjesama gotovo da i nema, posebno koje vuku na orkestralnu glazbu. Žanr koji je zapravo zapostavljen i htio sam da upotpunimo tu rupu, ali da ta skladba mora biti univerzalna kako bi se mogla izvoditi i u kazalištu i prigodnim programima te državnim praznicima. Tekst pjesme je težak, otpjevan na jedan topao način, čime odajemo počast žrtvi u Domovinskom ratu, i poštujemo slušatelja kojega nismo natovarili teškim mislima.

Pjesma govori o hrvatskom branitelju i njegovom odlasku u rat, te žrtvi koju prinosi on i njegova obitelj. Zbog toga je melodija, vokal i čitava atmosfera morala biti mekša. Publika koja bi slušala ovakav žanr možda više i ne postoji, ali vrijedilo je pokušati jer time štitimo i hrvatske temelje, a namjera je krajnje iskrena i iz srca.

Htio sam da pjesmu otpjeva operni vokal ili nešto slično tome. Demo skladbu sam poslao prijatelju Goranu Đurkoviću, uz ideju koja mi je bila u glavi, a on se složio sa idejom i dodao još neke svoje elemente u čitavu priču. Goran je glazbenik, bubnjar u bendu Vigor koji se profesionalno bavi video i audio produkcijom. Goranu je uvidio potencijal  i napravio aranžman te predložio da glavni vokal pjesme otpjeva Blanka Došen. Glazbenica je to čije je ime itekako poznato među poklonicima tamburaške glazbe  nagrađena Porinom za najbolji album tamburaške folklorne  glazbe. Blanka je rado prihvatila suradnju, prepoznala da pjesma mora dobiti tu jednu toplinu i uz njenu prijateljicu, poznatu pjesnikinju Ivu Čuvalo, dodatno doradila dijelove teksta prema Blankinom vokalu i tako smo svi zajedno krenuli u projekt.

Uvijek razmišljam o širem kontekstu, tako za mene nikad pjesma nije samo pjesma. Kako smo se kao udruga upustili u kreativni projekt pod nazivom “Priča o školskoj torbi”, želja mi je bila da pjesma bude dio kulturno umjetničkog programa. Osim pjesme, postoji kratka kazališna predstava, monolog, kratki film uz još nekoliko glazbenih brojeva, što sve tvori jednu cjelinu. Za sami kraj snimamo dokumentarni film o čitavoj priči. Projekt je posvećen Domovinskom ratu ali okrenut mladima sa kojima kreiramo priču, tako da se ne bavimo traumom , nego otpornosti, pogledom u budućnost i zajedničkim interesima”- rekao je autor projekta Srećko Karić.

Premijera je u Đakovu 4. svibnja u Domu Kulture u 17.30 sati i svi su dobro došli.

Ovdje se baš pokazao timski rad koji je vodila jedna veća sila od nas samih i beskrajno sam zahvalan na tome, prvenstveno jer je užitak raditi s takvim ljudima.

Pjesma će se uskoro pojaviti na svim stream servisima (Deezer, Spotify, iTunes..)

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Zahvala volonterima

Poštovani volonteri,

Željeli bi iskoristiti ovu priliku da vam izrazimo iskrenu zahvalnost u ime svih onih čije ste živote dotaknuli svojom predanošću i ljubaznošću. Vaša nevjerojatna posvećenost u okviru projekta “Zajedno smo jači” u proteklih osam mjeseci donijela je nadu i podršku onima koji pate od PTSP-a na području Vukovara.

Vaši volonterski napori su zaista izvanredni. Uspjeli ste odraditi čak 3200 volonterskih sati, pružajući psihosocijalnu podršku osobama koje prolaze kroz teška vremena. Vaša sposobnost empatije i razumijevanja stvorila je sigurno okruženje u kojem su se ljudi osjećali podržano i uvaženo.

Vaša posvećenost i napor da pomognete drugima primjer su snage i humanosti. Svaka minuta koju ste uložili u ovaj projekt ima značajan utjecaj na živote onih koje ste podržali. Vaša pomoć im je omogućila da se osjećaju manje samima u svojim borbama, a nadam se da ćete nastaviti širiti ljubaznost i suosjećanje u zajednici.

Bez sumnje, vaša volonterska služba obogaćuje i inspirira ljude oko vas. Vaš primjer nas potiče da budemo bolji, brinemo o drugima i snažimo našu zajednicu. Hvala vam što ste odvojili svoje vrijeme, energiju i srce kako biste pomogli drugima.

Neka vam ova zahvalnica bude podsjetnik na vašu izvanrednu predanost i ljubaznost. Vaša djela i njihov utjecaj su neprocjenjivi. Nadam se da ćete nastaviti raditi s istim entuzijazmom i strašću.

Još jednom, hvala vam na svemu što činite. Zajedno smo jači, a vaša pomoć mijenja živote.

S poštovanjem,
Đuro Knezičić i Manda Patko

Pozivnica za kulturno- umjetnički program “Priča o školskoj torbi”

Braniteljski centar za društveni razvoj (BCDR) u partnerstvu s Ekonomskom školom “Braća Radić” iz Đakova ove (2023) školske godine, proveo je Istraživačko- kreativni projekt: “Priča o školskoj torbi” koji se sastojao od tri aktivnosti: Prikazivanja dokumentarnog filma “14 prepreka”, autora Srećka Karića i njegovo predavanje u mjesecu veljači. Izlet učenika u Turanj- Muzej Domovinskog rata, zatim Slunj kako bi posjetili grad koji je bio okupiran tijekom Domovinskog rata i predavanje na tu temu. Završna svečanost u sklopu koje je kulturno- umjetnički program.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati sve ljude na svečanu završnu aktivnost projekta, odnosno kulturno-umjetnički program koji će izvesti učenici u suradnji s autorom i braniteljem gospodinom Srećkom Karićem, uz pomoć predsjednika BCDR udruge- Đurom Knezičićem, tehničkom podrškom Bruna Dragoje te glumom Reja Kovačevića kao i na podjelu pohvalnica i zahvalnica.

Nakon službenog programa uslijediti će neformalno druženje.

Gore navedena svečanost održat će se 4. svibnja 2023. s početkom u 18.00 sati u Centru za kulturu Đakovo.

Projekt promiče odgoj temeljen na očuvanju vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata i kršćanskim vrijednostima, humanosti, socijalnom senzibilitetu, kulturi oprosta, razvijanju i
jačanju otpornosti na krizne situacije, te potiče aktivno uključivanje u kulturni i društveni život zajednice.

Bit će nam osobita čast i zadovoljstvo ako svojom nazočnošću uveličate ovaj događaj.

S poštovanjem,

Predsjednik udruge BCDR

Đuro Knezičić

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj