Održana konferencija „Otvorena lokalna i regionalna vlast – izazovi i prilike“

U hibridnom obliku održana je konferencija „Otvorena lokalna i regionalna vlast – izazovi i prilike?“ u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH.

Na konferenciji se okupilo oko 100 sudionika – uživo u hotelu Double Tree by Hilton u Zagrebu, te online. Cilj konferencije je bio potaknuti provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast na lokalnim i područnim razinama, odnosno potaknuti otvaranje podataka i savjetovanja s javnošću, povećati sudjelovanja građana u odlučivanju, posebno u području participativnog planiranja proračuna, kao i korištenja inovativnih alata za unaprjeđenje sudjelovanja građana u povećanju kvalitete života na lokalnim razinama.

Konferencija je sudionicima ponudila pregršt korisnih informacija, ali i poticaj za uključivanje jedinica lokalne i područne samouprave u inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast, kao i prijavu ideja povezanih s građanskim i demokratskim sudjelovanjem građana na natječaje u sklopu Programa Unije – Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Uslijedilo je predstavljanje nekoliko europskih primjera, poput Grada Tirane te platforme „Decide Madrid“, koju je pokrenulo gradsko vijeće grada Madrida kako bi omogućilo sudjelovanje javnosti u donošenju odluka. Grad Pakrac i Grad Rab su također predstavili svoje napore u kontekstu participativnog planiranja gradskih proračuna, a sudionici su imali prilike vidjeti i nekoliko video primjera – Buenos Airesa u Argentini, Austina u Sjedinjenim Američkim Državama te Kadune iz Nigerije. Predstavljeni primjeri služe kao inspiracija lokalnim i područnim  jedinicama iz Hrvatske za korištenje inovativnih metoda participativne demokracije u kojoj građani odlučuju kako raspodijeliti dio javnog proračuna ili (su)kreiraju javne politike.

Na kraju konferencije je Željka Markulin iz Ureda za udruge Vlade RH predstavila mogućnosti financiranja međunarodnih projekata za razvoj lokalnih zajednica iz Programa Unije – Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027., odnosno mogućnosti za daljnju razmjenu primjera dobre prakse, znanja i iskustava s ciljem otvaranja lokalnih i područnih jedinica prema svojim građanima. Naglasila je da je CERV najveći program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o ljudskim pravima. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, jednakost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne (područne) samouprave, međunarodnim organizacijama, tijelima javne vlasti s ciljem zaštite i promocije temeljnih prava i vrijednosti EU te poticanju građanskog i demokratskog sudjelovanja građana na razini Europe kako bi se održalo i dalje razvijalo otvoreno, demokratsko, ravnopravno i uključivo društvo temeljeno na pravima i vladavini prava.

Ured za udruge se nada da je konferencija uspjela ispuniti svoj cilj, odnosno inspirirati lokalne i/ili područne jedinice da se u budućnosti uključe u ovu globalnu zajednicu kako bismo zajednički ostvarili daljnje značajne korake i pomake u različitim područjima koja su u fokusu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj