Zašto BCDR organiziraju edukacije o socijalnom poduzetništvu

Možemo li imati tvrtku koja je društveno odgovorna, koja zapošljava osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe; koja brine o okolišu i ulaže u razvoj društvene zajednice, a ujedno sudjeluje u tržišnoj utakmici kao i ostale tvrtke? Postoji li tvrtka kojoj su društveni ciljevi iznad profita i koja doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice?

Možemo li u svojoj okolini istražiti postoje li neka takva društvena poduzeća? Jesmo li ikada pokušali razgovarati s ljudima iz takvih društvenih poduzeća i saznati koja je misija i vizija njihove tvrtke te na koji način pomažu lokalnoj zajednici.

Razmislimo, kakva bi to tvrtka bila kada bismo se mogli zamisliti u ulozi jednog od osnivača takve društvene tvrtke. Čime bimo se bavili? Što bismo proizvodili? Kakve bismo usluge pružali? Pokušajmo što detaljnije zamisliti i isplanirati svoju tvrtku. Sve to spada pod društveno poduzetništvo i važno je da se ediciramo ako mislimo nešto pokrenuti ali i da uopće shvatimo kako te stvari funkcioniraju.

Imamo li odličnu ideju za novi proizvod ili za neki zanimljiv projekt, a nemamo novaca da krenemo u proizvodnju ili provedbu? Možda možemo dignuti kredit u banci, ali to nam ne bi bilo dovoljno. Međutim, za realizaciju takvih stvari postoji rješenje u obliku crowdfundinga (masovnog financiranja). Što je to, gdje se i kako organizira ?

Možemo istražiti što je to našoj zajednici potrebno, a da vi možete ponuditi ili organizirati. Pokušajte sada osmisliti neku ideju, kojoj bi cilj bio razvoj zajednice, koja bi bila socijalno osjetljiva, i za koju biste mogli organizirati recimo crowdfunding (masovno financiranje) ili nešto drugu.

To su samo neke smjernice što znači socijalno poduzetništvo i koliko se uvuklo u naš svakodnevni život. Zbog toga udruge pokušavaju educirati i informirati zajednicu, kako bi nam bilo lakše razumjeti ili pokrenuti nešto od toga.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj

Odgovori

*