OCD potiče rekreaciju, razonodu i sport

Mnoge braniteljske udruge pokušavaju aktivirati kroz svoje projekte što veći broj hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i civilne stradalnike rata da se priključe nekom obliku aktivnosti za poboljšanje kvalitete života. Na žalost, odaziv je slabiji jer se susrećemo sa općenito nepoznavanjem važnosti rekeracije kao jedan od važnih oblika samopomoći.

Financijski problemi, tjeskoba, depresija, apatija, loše vijesti, nepoznavanje važnosti rekeracije, kulturološki problem, sve su to poteškoće u provedbi projekata sa kojima se susreću braniteljske udruge kada žele kroz neki svoj program pomoći svojim članovima. Iako postoji novac, želja i volja udruga, odaziv često bude slabiji. Taj problem se vuče već dulje vrijeme. Problem je tu od samog početka, nakon što je završio Domovinski rat. Sve osobe koje su iskusile neki oblik ratne traume dobile su medicinskiu skrb, rehabilitaciju ali nije postojao niti jedan oblik organizirane društvene rehabilitacije. Da se sa tim programima krenulo od samoga početka, odaziv bi bio bolji jer bi se odgojila jedna generacija rekerativaca, a za njima bi pošli i drugi. Stvorilo bi se dobro ozračje i polučili rezultati. Sada te ratne generacije su u zreloj dobi i godine čine svoje, javlja se bezvolja, neke nove bolesti prouzročene ratom, posao, obitelj i drugi problemi pa se brže odustaje od tih programa.

No, unatoč svemu navedenom, braniteljske udruge pronalaze načine kako bi ipak doprle do te populacije pa se nerijetko u organiziranje nekog izleta, hodočašća, obljetnice, ubaci i sportsko rekreativni program te stručne edukacije. U doba interneta i sami sudionic pokazuju veću zainteresiranost i skloni su istraživati. Zbog toga OCD nastavlja sa svojim aktivnostima u poticanju rekracije, razonode i sporta te pronalazi nove načine kako doprijeti do krajnjih korisnika.

Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Braniteljski centar za društveni razvoj